Unge og rusbruk

14 oktober 2024
Silje Elise Johansen

editorial

Rusmiddelbruk er et komplekst fenomen som preger mange samfunn rundt om i verden. Spesielt bekymringsfullt er bruk av rusmidler hos unge mennesker, ettersom dette kan ha langvarige konsekvenser for både den enkeltes utvikling og samfunnet som helhet. I denne diskusjonen om «unge og rus» vil vi betrakte årsaker til at unge mennesker eksperimenterer med rusmidler, de potensielle effektene av tidlig rusmiddelbruk, samt tiltak og strategier som kan forebygge og hjelpe de unge som står i fare for eller allerede strever med rusproblemer.

Årsaker til ungdommers rusmiddelbruk

Sosialt press og eksperimentering

Unge og rus går ikke hånd i hånd, men hvorfor er det likevel mange unge som ender med å prøve rusmidler? En betydelig årsak til at unge mennesker prøver rusmidler handler ofte om sosialt press og ønsket om å passe inn. Ungdomstiden er en periode preget av usikkerhet, identitetssøking og en naturlig trang til å eksperimentere. Venners påvirkning kan være enorm, og ønsket om å virke «kule» eller etterligne eldre rollemodeller kan føre til at unge prøver rusmidler.

Psykologiske faktorer og flukt

En uproporsjonert andel av de unge som bruker rusmidler gjør dette som en form for selvmedisinering eller for å unnslippe dagligdags stress eller underliggende psykiske problemer. Angst, depresjon og andre psykiske lidelser kan føre til at unge søker en utflukt i rusmidler. Dette kan for en liten stund virke for dem som et virkemiddel for å håndtere indre smerter, selv usikkerhet eller sosial angst.

Tilgjengelighet og nysgjerrighet

Hvor lett tilgjengelige ulike substanser er, har også en stor betydning for ungdoms eksponering og sannsynligheten for inntak.

unge og rus

Konsekvenser av ungdoms rusmiddelbruk

Utdanning og kognitiv utvikling

Forskning tyder på at ungdom som regelmessig bruker rusmidler kan opleve hindringer i sin kognitive utvikling. Det kan påvirke hukommelse, konsentrasjon og beslutningsdyktighet – nøkkelferdigheter som er kritisk i deres akademiske liv. Langvarig bruk har en forsterket risiko for å innvirke på utdanningsnivå og senere livsutfall, siden kritiske utviklingsperioder blir påvirket.

Fysisk helse og risikoatferd

Rusmidler bærer også alvorlig risiko for unges fysisk helse. Utover de øyeblikkelige effektene, som forgiftning og overkant av rus, inkluderer langtidsrisikoer endringer i hjernens kjemiske balanse, utvikling av avhengighet og en rekke skader indusert av risikoatferd forbundet med rusmiddelbruk. Sexuell risisikoatferd, kjøring under påvirkning og involvering i voldsepisoder er eksempler på slik atferd som kan ha alvorlige, om ikke livstruende, konsekvenser.

Sosialt liv og mental helse

Påvirkningen av rusmiddelbruk når utover det individuelle, og påvirker ungdommens sosiale og følelsesmessige liv. Det kan for eksempel forårsake alvorlig skade på forhold til venner og familie, ettersom rusen kan føre til atferdsendringer og negative interaksjoner. Dessuten kan hyppig bruk av rusmidler føre til eller forverre eksisterende psykiske lidelser, og skape en ond syklus where rusmiddelet både er kilde til problemet og middelet for å takle konsekvensene.

Tiltak og strategier

Forebyggelse og utdannelse

Forebyggende arbeid og investering i utdanning regnes som nøkkelelementer i kampen mot ungdoms rusmiddelbruk. Ingen tiltak er totalt fullstendig, men bevisstgjøring og informasjon er fundamentalt. Dette inkluderer å snakke åpent om risiko ved rusmiddelbruk og å stadig vekk forme retningslinjer som hindrer lett tilgjengelighet.

Tidlige grep og veiledning

Når risikoatferd eller tidlige tegn på misbruk viser seg, er det avgjørrende at foreldre, skole og helsevesen griper inn tidlig. Denne inngripenen betraktes som oppsøkende arbeid, supportive samtaler, og ekspert hjelp når det behøves.

Flere nyheter