Eksentrisk Trening: Alt du trenger å vite for å optimere treningen din

12 januar 2024
Johanne Hansen

En overordnet, grundig oversikt over «eksentrisk trening»

Eksentrisk trening har blitt stadig mer populært innenfor treningsverdenen de siste årene. Denne treningsmetoden er kjent for å være svært effektiv for å bygge styrke, øke muskelmassen og forbedre ytelse. Eksentrisk trening fokuserer på å senke vekten sakte og kontrollert under en øvelse, mens man fokuserer på å bremse muskelsammentrekningen.

En omfattende presentasjon av «eksentrisk trening»

exercise

Eksentrisk trening innebærer ulike typer øvelser som alle har til felles det å prioritere den eksentriske delen av muskelsammentrekningen. Den eksentriske fasen refererer til når muskelen forlenges eller strekkes i en øvelse. På motsatt side har vi den konsentriske fasen, som er når muskelen trekker seg sammen eller forkorter seg.

Noen av de mest populære eksentriske treningsmetodene inkluderer eksentrisk konsentrisk trening, eccentric overload training og isometrisk eksentrisk trening. Eksentrisk konsentrisk trening involverer kombinasjonen av både eksentrisk og konsentrisk del i en øvelse. Dette kan for eksempel være å løfte en vekt opp med to ben og senke vekten langsomt med ett ben. Eccentric overload training fokuserer på å bruke tyngre vekter under den eksentriske delen av øvelsen enn den konsentriske delen. Isometrisk eksentrisk trening fokuserer på å opprettholde en konstant strekk i muskelen i en bestemt periode.

Kvantitative målinger om «eksentrisk trening»

Flere studier har blitt gjennomført for å måle effekten av eksentrisk trening. En studie publisert i Journal of Sports Sciences fant at eksentrisk trening førte til større muskelstyrke enn tradisjonell trening som bare fokuserte på konsentrisk bevegelse. Forskjellige målinger, som eksempelvis økning i maksimal muskelstyrke og forbedring i muskelfiberaktivering, har blitt brukt for å kvantifisere fordelene ved eksentrisk trening.

En diskusjon om hvordan forskjellige «eksentrisk trening» skiller seg fra hverandre

Selv om alle eksentriske treningsmetoder fokuserer på den eksentriske fasen av muskelsammentrekning, er det visse forskjeller mellom dem. Eksentrisk konsentrisk trening gir en kombinert tilnærming til både eksentrisk og konsentrisk bevegelse. Denne metoden kan være spesielt effektiv for å bygge styrke og muskelmasse. Eccentric overload training legger større vekt på den eksentriske delen av øvelsen ved å bruke tyngre vekter kun i denne fasen. Denne metoden kan være spesielt nyttig for videreutvikling av maksimal styrke. Isometrisk eksentrisk trening fokuserer på å opprettholde en konstant strekk i muskelen, og kan være effektiv for bedre muskelkontroll og stabilitet.

En historisk gjennomgang av fordeler og ulemper med forskjellige «eksentrisk trening»

Eksentrisk trening har blitt brukt innen forskjellige idretter og terapeutiske sammenhenger gjennom historien. For eksempel har eksentrisk trening blitt brukt innen rehabilitering av skader og til å forbedre idrettsprestasjoner. Fordelene med denne treningsmetoden inkluderer økt muskelstyrke, forbedret hypertrofi, bedre muskelaktivering og mulighet for å bedre rehabiliteringsprosesser. På den annen side krever eksentrisk trening ofte mer tid og fokus enn tradisjonell trening, og det kan være høyere risiko for skade hvis ikke riktig teknikk og progresjon følges.I denne videoen kan du få en demonstrasjon av noen populære eksentriske øvelser og se hvordan de utføres korrekt for å maksimere resultatene og redusere risikoen for skader.

I konklusjon kan eksentrisk trening være et verdifullt tillegg til treningsprogrammet ditt, enten du trener for å forbedre styrke, muskelmasse eller rehabiliterer fra en skade. Ulike eksentriske treningsmetoder gir ulike fordeler, så det kan være lurt å prøve ulike øvelser og finne ut hvilken som passer best for deg. Husk alltid å oppsøke veiledning fra en profesjonell trener eller fysioterapeut for å sikre riktig teknikk og progresjon i treningen din. Ved å implementere eksentrisk trening på en trygg og effektiv måte, kan du potensielt oppnå enda større resultater i treningen din.

FAQ

Hva er eksentrisk trening?

Eksentrisk trening er en treningsmetode som fokuserer på å senke vekten sakte og kontrollert under en øvelse, mens man fokuserer på å bremse muskelsammentrekningen. Den eksentriske fasen refererer til når muskelen forlenges eller strekkes i en øvelse.

Hva er forskjellen mellom eksentrisk konsentrisk trening og eccentric overload training?

Eksentrisk konsentrisk trening innebærer kombinasjonen av både eksentrisk og konsentrisk bevegelse i en øvelse. Dette kan for eksempel være å løfte en vekt opp med to ben og senke vekten langsomt med ett ben. Eccentric overload training fokuserer på å bruke tyngre vekter under den eksentriske delen av øvelsen enn den konsentriske delen.

Hva er fordelene ved eksentrisk trening?

Eksentrisk trening har flere fordeler, inkludert økt muskelstyrke, forbedret hypertrofi, bedre muskelaktivering og mulighet for å bedre rehabiliteringsprosesser. Denne treningsmetoden kan være svært effektiv for å oppnå resultater i treningen din.

Flere nyheter

14. februar 2024

Hva er en privatlege?

14. februar 2024

Ortopeditekniker